Liečenie bylinami Liečenie bylinami

Káva Peru Chanchamayo – peruánska káva 250 g (Inca Botanica)

čokoládovo-karamelová pražená káva so sladkou arómou
Cena: 14,90 €
Skladom: 3ks
Hmotnosť: 250 g
Viac o produkte

Popis produktu peruánskej kávy

Káva z regiónov Peru (100% arabika) patrí medzi najobľúbenejšie druhy kávy, ktoré sa pestujú vo východných svahoch Ánd v regióne Junín. Táto peruánska káva pochádza z menších farmárskych poľnohospodárstva, kde sa káva pestuje v nadmorskej výške 1 200 – 1 800 m n. m., čo jej dodáva jedinečný chuťový profil.


Pôvod a pestovanie

Kávovníky odrody Arabica (typica) sa v Peru pestujú tradičným spôsobom. Zber prebieha ročne, často ručne, aby sa zachovala kvalita kávových zŕn. Tento región sa vyznačuje dlhou tradíciou pestovania a káva je tu známa a využívaná už celé generácie. Pri pestovaní sa nepoužívajú žiadne pesticídy, ani herbicídy.


Káva Peru Chanchamayo - spracovanie a praženie

Po zbere sa úroda spracováva mokrou metódou (peru washed), ktorá zachováva vyváženú chuť a jemnú aciditu. Následne sa kávové zrná sušia na slnku a z nich sa vyrába čerstvo pražená zrnková káva, ktorá je vhodná na prípravu cez pákový kávovar, cez mokka kávovar, na espresso alebo káva na filter.

Medium roast (stredné praženie) použité pri našej káve je spôsob spracovania kávových zŕn, pri ktorom sa káva praží na strednú intenzitu – medzi „light roast“ (svetlé praženie) a „dark roast“ (tmavé praženie). Tento stupeň praženia je obľúbený najmä u káv ako je táto arabika z Peru, pretože dokáže zachovať prirodzený charakter pôvodu a zároveň rozvinúť bohaté chuťové tóny kávy.

Pri medium roast zostáva v káve jemná acidita, s dokonalým chuťovým profilom a výrazná aróma s čokoládovými a orechovými tónmi, pričom si stále uchováva svoje ovocné podtóny bežné pre kávu, ktorá je vypestovaná vo vysokých nadmorských výškach.

Chanchamayo – pôvod, klíma a farmári

Oblasť Chanchamayo leží v regióne Junín na východných svahoch Ánd, kde sa stretáva tropická vlhkosť amazonskej džungle s vysokohorským podnebím. Kávovníky Arabica (najmä odroda Typica a Caturra) sa tu nachádzajú v nadmorskej výške 1 200 – 1 800 m n. m. na úrodnej sopečnej pôde bohatej na minerály. Ideálne klimatické podmienky – striedanie slnečných dní, vlhkých nocí a častých zrážok – vytvárajú predpoklady pre vznik vyváženého chuťového profilu s jemnou aciditou a plným telom.

Pestovanie je založené prevažne na malých rodinných farmách, kde sa káva zbiera ručne a spracováva tradične mokrou metódou (peru washed). Vďaka tomu je káva z tejto oblasti známa a využívaná medzi znalcami na celom svete, pričom sa radí k najvýznamnejším exportným produktom Peru spolu s kávou z regiónov Peru Amazonas, Cajamarca a San Martín (espressocoffeeguide.com, sca.coffee, ictcoffee.com).


Chuťový profil

Naša peruánska káva sa vyznačuje vyváženou arómou, v ktorej sa objavujú čokoládová chuť a tóny orechov. Niekedy aj jemné podtóny citrusov a horkosť kakaa. Je známa jemnou aciditou, strednou horkosťou a rozmanitosťou chuťových vnemov, ktoré si najlepšie vychutnáš v čerstvo pripravenej šálke kávy.


Prečo si vybrať našu kávu

  • Čerstvo pražená káva Peru priamo od farmárov.
  • Pestovaná v tropických oblastiach peruánskej časti južnej Ameriky.
  • Vhodná na každodenné použitie – káva na espresso, filter aj moka.
  • Rešpektuje zásady organickej produkcie a pochádza z oblastí, ktoré sa venujú tradičnému pestovaniu na malých farmách.
  • SCA skóre 84+

Odporúčaná príprava

Odporúčaná dávka 1-2 čajové lyžičky na šálku. Káva je vhodná na espresso, káva do kávovaru, moka alebo alternatívne metódy ako filter.

Pôvod a distribúcia

Hmotnosť: 250 g

Krajina pôvodu: káva z Peru

Výrobca: Blue Bloom s.r.o., Rybná 716/24, 110 00 Praha 1

Distribútor pre SR: Amazonské zdravie s.r.o., Venušina 3, 951 41 Lužianky