Lactobacillus bulgaricus s lucumou – Inca Botanica | Bulharské probiotiká v kapsulách
Popis produktu bulharských probiotík
Tento prírodný výživový doplnok spája bulharské probiotiká (Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus lactis) s jemne sladkým práškom z juhoamerického pralesného ovocia lucuma (Pouteria lucuma), dodávajúce organizmu veľké množstvo minerálov a vitamínov. Kombinácia kvalitných probiotických kultúr a prirodzene výživného ovocia je dostupná vo forme kapsúl, ktoré uľahčujú užívanie a uchovanie stability živých buniek. Lucuma s vysokým podielom vlákniny navyše pôsobí v ľudskom tele na črevá ako prirodzený "kartáč".
Pre správne pôsobenie probiotika Lactobacillus Blugaricus je dôležité symbiotické pôsobenie s ďalšou dôležitou probiotickou baktériou Streptococcus Thermophilus. Kombinácia ich vzájomne stimuluje v raste. Tieto kmene sú izolované z vysokohorských oblastí v Bulharsku a sú registrované v Národnej banke pre bunkové kultúry v Sofii.
Bulharské probiotiká s lucumou - zloženie produktu s obsahom živých kmeňov:
- Lactobacillus bulgaricus – 37 %
- Streptococcus thermophilus – 37 %
- Lactobacillus helveticus – 7,5 %
- Lactobacillus lactis – 18,5 %
- Lucuma (Pouteria lucuma, fructus – prášok)
- Rastlinná kapsula (HPMC)
Denná dávka (2 kapsule) obsahuje až 80 miliárd baktérií probiotických buniek.
Obsahové látky
- Živé mikroorganizmy (štyri kmene)
- Sacharidy a vláknina z lucumy
- Vitamíny a minerály prirodzene sa vyskytujúce v ovocí (draslík, zinok, železo, vitamín B3)
Vedecké poznatky
Probiotické baktérie a problémy s črevným traktom
Bulharské probiotiká ako Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus sú tradične využívané pri výrobe jogurtov a fermentovaných produktov. Viaceré štúdie preukázali, že tieto mikroorganizmy dokážu priaznivo vplývať na rovnováhu črevnej mikroflóry a tým podporovať správne fungovanie tráviaceho traktu PubMed.
Ich hlavný účinok spočíva v schopnosti rozkladať laktózu, čím môžu prispieť k lepšej stráviteľnosti mlieka u citlivejších osôb na mliečnu stravu. Tento mechanizmus je dobre zdokumentovaný v oblasti výživy a gastroenterológie.
Účinok na organizmus a zdravie
Lactobacillus helveticus patrí medzi kmene, ktoré sú skúmané aj z hľadiska ich možného vplyvu na celkový zdravotný stav. Pri fermentácii bielkovín tento kmeň produkuje bioaktívne peptidy, ktoré môžu mať účinky na kardiovaskulárne funkcie a imunitnú odpoveď organizmu PubMed.
Tieto probiotické produkty tak prirodzene prispievajú k širšiemu spektru pôsobenia, než len k základnej fermentácii potravín.
Živé bunky a probiotický doplnok
Denná dávka kapsúl obsahuje miliardy živých a latentných buniek, ktoré zostávajú životaschopné až do momentu, keď sa dostanú do čreva. Výskum ukazuje, že práve živé bunky probiotických kultúr sú rozhodujúce pre pozitívny vplyv na črevný mikrobióm, pretože interagujú s ďalšími mikroorganizmami tráviacom trakte, čo ho prirodzene chráni a zabraňuje jeho ochoreniam. PubMed.
Historická štúdia s pilotmi v bulharsku
Popis: Skúmalo sa užívanie probiotík s obsahom L. bulgaricus u bulharských pilotov v náročných podmienkach (napr. simulované lodné nešťastie).
Zistenia: Pozitívny vplyv na cholesterol. Zníženie celkového „zlého“ cholesterolu (LDL) a triglyceridov; zvýšenie „dobrého“ cholesterolu (HDL); zároveň podpora imunitnej odozvy a rovnováha glykemie.
BioMed Central
Lucuma ako prírodná zložka
Pridaná lucuma (Pouteria lucuma) je bohatá na prirodzené polyfenoly, karotenoidy a vlákninu. Vedecké práce ju skúmajú ako zdroj antioxidantov s možným prínosom pre metabolizmus sacharidov a reguláciu cholesterolu MDPI. V kombinácii s probiotickými kmeňmi predstavuje komplexný prírodný produkt, ktorý podporuje pestrofarebnú skladbu stravy. PubMed
Použitie a príprava
- Odporúčané dávkovanie: 1–2 kapsuly denne.
- Užívajte spolu so stravou a zapite dostatočným množstvom vody.
- Odporúčaná doba: minimálne 2 týždne, optimálne 2 mesiace, hlavne po užívaní antibiotík.
Upozornenia pri produktoch
- Výživový doplnok, probiotic základom je pestrá strava.
- Nevhodné pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy.
- Obsahuje stopy laktózy – pri ťažkých problémoch s intoleranciou sa neodporúča.
- Uchovávajte mimo dosahu detí, v suchu a chlade, pri teplote do 25°C.
Pôvod a distribúcia
- Probiotické kmene pochádzajú z horských oblastí Bulharska.
- Lucuma je pestovaná v Peru a spracovaná do jemného prášku.
- Konečný produkt je balený v Českej republike.
Zaujímavosti a kombinácie
- Objav kmeňa Lactobacillus bulgaricus je spojený s bulharským mikrobiológom Stamenom Grigorovom.
- Zázračné baktérie Laktobacillus Bulgaricus s výnimočnými vlastnosťami žijú iba na Balkánskom polostrove, hlavne v Bulharsku. Mimo územia postupne degeneruje.
- Lucuma je v Peru známa aj ako „zlato Inkov“ a tradične sa pridáva do jedál ako prírodné sladidlo.
- Produkt je možné kombinovať s ďalšími doplnkami na podporu rovnováhy tráviaceho traktu či s antioxidantmi.
- Bulharský inštitút mikrobiológie v rámci Bulharskej akadémie vied sa zameriava na štúdium charakteristík rôznych probiotických mikroorganizmov, vrátane tých izolovaných z tradičných bulharských produktov. Reuters
- Tento výskum nadväzuje na historické objavy Stamena Grigorova, ktorý v roku 1905 prvýkrát identifikoval L. bulgaricus v tradičnom bulharskom jogurte. Reuters Wikipedia
Nutričné hodnoty (na 100 g lucumy v prášku)
- Energia: cca 329 kcal
- Bielkoviny: 4,0 g
- Tuky: 0,3 g
- Sacharidy: 87 g
- Vláknina: 2,3 g
- Draslík: 925 mg
- Železo: 4 mg
- Zinok: 2,3 mg
- Vitamín B3 (niacín): 87 mg
Výrobca, distribútor a krajina pôvodu
- Výrobca: Blue Bloom s.r.o., Praha, Česká republika
- Distribútor: Amazonské zdravie s.r.o., Lužianky, Slovensko
- Krajina pôvodu: Bulharsko (probiotické kultúry), Peru (lucuma)
Ďalšie informácie sa môžete dozvedieť na našom blogu
https://amazonskezdravie.sk/lactobacillus-bulgaricus-bacteria/