Liečenie bylinami Liečenie bylinami

Camu Camu kapsule - 100 kapsúl

bohatý zdroj vitamínu C
Cena: 21,90 €
Skladom: 5ks
Hmotnosť: 100 g
Viac o produkte
 
Camu-Camu prášok v kapsulách od Inca Botanica je amazonská superpotravina vyhľadávaná ako najvyšší zdroj prírodného vitamínu C na svete. Toto praktické spracovanie ovocia Camu Camu je ideálne pre ľudí, ktorým kyslastá chuť prášku nevyhovuje. Vďaka unikátnej kombinácii C vitamínu a rastlinných antioxidantov prináša Camu Camu prirodzenú podporu vitality a energie.

Čo je tento produkt?

Ako súčasť tradičnej medicíny je Camu-Camu amazonské ovocie známe ako mimoriadne vysoký zdroj vitamínu C. Camu camu rastie v prírodných záplavových oblastiach riek Amazonky a po zbere sa sušia a melú na jemný prášok. Camu-Camu od Inca Botanica je 100 % prírodný produkt bez prídavných látok – superpotravina vhodná na každodenné doplnenie stravy.

Pôvod a spracovanie

Plody Camu Camu pochádzajú z oblastí amazonského dažďového pralesa peruánskej Amazónie, kde rastú prirodzene v čistom prostredí. Zber prebieha ručne a plody sú následne šetrne sušené pri nízkych teplotách, aby sa zachoval vysoký obsah vitamínov a ďalších bioaktívnych látok.

Porovnanie s BIO / divokým zberom

Hoci produkt nemá BIO certifikát, časť plodov pochádza z voľného zberu v prírode (wild-harvested). Štúdie ukazujú, že divoko rastúce rastliny môžu obsahovať rovnaké alebo dokonca vyššie množstvo účinných látok než pestované alebo certifikované bio plodiny.

Relevantné štúdie:

  • Peña et al., 2020 – Kolumbijská Amazonia
    Physical and chemical variability of Camu camu fruits in cultivated and uncultivated areas of the Colombian Amazon.
    Výsledok: Divoko rastúce plody mali vyšší obsah vitamínu C a ďalších látok, väčšiu hmotnosť a lepší podiel dužiny než pestované.
    Zdroj: researchgate.net
  • Chacón et al., 2017 – Peruánska Amazonia
    Morphological and genetic diversity of camu camu from the Peruvian Amazon. (PLOS ONE)
    Výsledok: Divoké populácie vykazovali veľkú genetickú variabilitu a extrémne vysoké hodnoty C vitamínu v porovnaní s kultivovanými.
    Zdroj: doi.org

Obsahové látky a výživové hodnoty Camu Camu podložené vedeckými štúdiami

- Vitamín C alebo aj kyselina askorbová – Camu Camu obsahuje najviac mg vitamínu C na svete (2 000–3 000 mg/100 g čerstvého plodu).
- Polyfenoly a boiflavonoidy – antokyány, ellagová kyselina, rutín.
- Karotenoidy – luteín, betakarotén.
- Vláknina a minerály – draslík, vápnik.

Ďalšie vedecké zdroje:

  1. Fracassetti et al., 2013
    Phenolic content, antioxidant activity and vitamin C levels of Camu camu (Myrciaria dubia). (Food Chemistry)
    Výsledok: Potvrdila sa kombinácia extrémneho obsahu vitamínu C a polyfenolov, ktoré synergicky zvyšujú antioxidačnú kapacitu.
    Zdroj: Pubmed

Pinedo et al., 2022 – Prehľadová štúdia o Camu-Camu

Názov: Camu-Camu (Myrciaria dubia): A superfruit with health-promoting properties. (časopis Nutrients)

Zistenia:

  • Camu-Camu je ovocie s mimoriadne vysokým obsahom vitamínu C(2000–3000 mg/100 g čerstvých plodov).
  • Okrem vitamínu C obsahuje aj polyfenoly (napr. antokyány, ellagová kyselina, rutín), karotenoidy (luteín, β-karotén), a minerály, medzi nimi železo, zinok, vápnik, sodík a tiež 
  • Synergické pôsobenie C vitamínu a polyfenolov dáva Camu-Camu veľmi vysokú antioxidačnú kapacitu.
  • Prehľad tiež poukazuje na potenciálne účinky Camu-Camu:
    • antioxidačné (má schopnosť chrániť bunky pred oxidačným stresom pred voľnými radikálmi),
    • protizápalové,
    • antihyperglykémické (podpora regulácie hladiny cukru),
    • antihypertenzné (podpora normálneho krvného tlaku),
    • antimikrobiálne a antimutagénne
  • Autori zdôrazňujú, že práve vysoký obsah vitamínu C v Camu Camu pomáha podporovať príjem železa z rastlinných zdrojov (tzv. nehemové železo), čo robí Camu-Camu zaujímavým doplnkom stravy pri prevencii anémie.

Okrem mimoriadne vysokého obsahu C vitamínu, polyfenolov a karotenoidov obsahuje Camu-Camu aj aminokyseliny, ktoré tvoria dôležitú súčasť jeho nutričného profilu.

  • Esenciálne: leucín, valín, izoleucín, fenylalanín, lyzín, treonín
  • Semi-esenciálne: histidín, arginín
  • Ne-esenciálne: alanín, kyselina asparágová, kyselina glutámová, prolín, serín, glycín

Aj keď obsah bielkovín v plodoch nie je vysoký (cca 0,8–1,5 g/100 g čerstvého ovocia), zastúpenie aminokyselín – najmä kyseliny glutámovej a asparágovej – je významné a prispieva k antioxidačnému a metabolickému pôsobeniu rastliny.

Camu-Camu je teda veľmi bohatý na aminokyseliny a flavonoidy a to značne spomaľuje procesy starnutia buniek všetkých orgánov.

Zdroje:

  • Fracassetti, D. et al. (2013). Phenolic content, antioxidant activity and vitamin C levels of Camu-Camu. Food Chemistry.
    Zdroj: pubmed

Synergia C vitamínu a flavonoidov

Camu-Camu je jedinečné tým, že jeho vysoký obsah kyseliny askorbovej je prirodzene podporený aj ďalšími látkami, ktoré zvyšujú jeho účinnosť. Plody obsahujú flavonoidy – najmä rutín, kvercetín, ellagovú kyselinu a antokyány.

Tieto zlúčeniny pôsobia synergicky:

  • stabilizujú C vitamín a chránia ho pred oxidáciou,
  • predlžujú jeho účinok v organizme,
  • sú to látky značne uľahčujúce absorpciu vitamínu C a prispievajú k lepšej vstrebateľnosti a využitiu C vitamínu v bunkách.

Nutričné hodnoty Camu Camu na 100 g prášku 

  • Kalórie: 400 kcal
  • Tuky: 0 g
  • Sacharidy: 80 g (z toho vláknina 40 g)
  • Bielkoviny: 0 g
  • Vitamín C: 2400mg (2667 % ODD)
  • Draslík: 800mg (17 % ODD)
  • Horčík: 250mg (59 % RHP)
  • Zinok: 7,2mg (65 % RHP)
  • Meď: 4mg (444 % RHP)
  • Mangán: 42mg (1826 % RHP)

Povolené zdravotné tvrdenia (len EFSA)

C vitamín má komisiou európskeho parlamentu a rady ES povolené množstvo zdravotných benefitov
- prispieva k udržaniu normálnej funkcie imunitného systému, podporuje imunitný systém
- prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy
- prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom
- prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre správnu funkciu ciev, kostí, chrupaviek, pokožky, zubov a ďasien
- zvyšuje vstrebávanie železa

(zdroj: EU Register of Nutrition and Health Claims – EFSA)

Zloženie Camu Camu v kapsulách

100 % prášok z ovocia – organický prášok z lyofilizovanej dužiny vložený do kapsúl

Prášok Camu Camu - odporúčané dávkovanie a príprava

- 2x2 kapsule denne, zapiť vodou alebo džúsom

Vhodné kombinácie

Camu Camu sa výborne kombinuje s ďalšími potravinami super výživy, ako je Acaí berry alebo Lucuma.

Upozornenia

Nie je určené používať ako náhrada pestrej a vyváženej stravy. Nadmerná konzumácia môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Uchovávaj mimo dosahu detí.

Balenie, pôvod a skladovanie

- Objem: 100 kapsúl
- Krajina pôvodu: Peru
- Skladovanie: Uchovávaj na suchom a tmavom mieste pri teplote do 25 °C.

Výrobca a distribútor

- Výrobca: Blue Bloom s.r.o., Praha, ČR
- Distribútor pre SR: Amazonské zdravie s.r.o., Lužianky