Camu Camu kapsule - 100 kapsúl
bohatý zdroj vitamínu C
Čo je tento produkt?
Ako súčasť tradičnej medicíny je Camu-Camu amazonské ovocie známe ako mimoriadne vysoký zdroj vitamínu C. Camu camu rastie v prírodných záplavových oblastiach riek Amazonky a po zbere sa sušia a melú na jemný prášok. Camu-Camu od Inca Botanica je 100 % prírodný produkt bez prídavných látok – superpotravina vhodná na každodenné doplnenie stravy.
Pôvod a spracovanie
Plody Camu Camu pochádzajú z oblastí amazonského dažďového pralesa peruánskej Amazónie, kde rastú prirodzene v čistom prostredí. Zber prebieha ručne a plody sú následne šetrne sušené pri nízkych teplotách, aby sa zachoval vysoký obsah vitamínov a ďalších bioaktívnych látok.
Porovnanie s BIO / divokým zberom
Hoci produkt nemá BIO certifikát, časť plodov pochádza z voľného zberu v prírode (wild-harvested). Štúdie ukazujú, že divoko rastúce rastliny môžu obsahovať rovnaké alebo dokonca vyššie množstvo účinných látok než pestované alebo certifikované bio plodiny.
Relevantné štúdie:
- Peña et al., 2020 – Kolumbijská Amazonia
Physical and chemical variability of Camu camu fruits in cultivated and uncultivated areas of the Colombian Amazon.
Výsledok: Divoko rastúce plody mali vyšší obsah vitamínu C a ďalších látok, väčšiu hmotnosť a lepší podiel dužiny než pestované.
Zdroj: researchgate.net
- Chacón et al., 2017 – Peruánska Amazonia
Morphological and genetic diversity of camu camu from the Peruvian Amazon. (PLOS ONE)
Výsledok: Divoké populácie vykazovali veľkú genetickú variabilitu a extrémne vysoké hodnoty C vitamínu v porovnaní s kultivovanými.
Zdroj: doi.org
Obsahové látky a výživové hodnoty Camu Camu podložené vedeckými štúdiami
- Vitamín C alebo aj kyselina askorbová – Camu Camu obsahuje najviac mg vitamínu C na svete (2 000–3 000 mg/100 g čerstvého plodu).
- Polyfenoly a boiflavonoidy – antokyány, ellagová kyselina, rutín.
- Karotenoidy – luteín, betakarotén.
- Vláknina a minerály – draslík, vápnik.
Ďalšie vedecké zdroje:
- Fracassetti et al., 2013
Phenolic content, antioxidant activity and vitamin C levels of Camu camu (Myrciaria dubia). (Food Chemistry)
Výsledok: Potvrdila sa kombinácia extrémneho obsahu vitamínu C a polyfenolov, ktoré synergicky zvyšujú antioxidačnú kapacitu.
Zdroj: Pubmed
Pinedo et al., 2022 – Prehľadová štúdia o Camu-Camu
Názov: Camu-Camu (Myrciaria dubia): A superfruit with health-promoting properties. (časopis Nutrients)
Zistenia:
- Camu-Camu je ovocie s mimoriadne vysokým obsahom vitamínu C(2000–3000 mg/100 g čerstvých plodov).
- Okrem vitamínu C obsahuje aj polyfenoly (napr. antokyány, ellagová kyselina, rutín), karotenoidy (luteín, β-karotén), a minerály, medzi nimi železo, zinok, vápnik, sodík a tiež
- Synergické pôsobenie C vitamínu a polyfenolov dáva Camu-Camu veľmi vysokú antioxidačnú kapacitu.
- Prehľad tiež poukazuje na potenciálne účinky Camu-Camu:
- antioxidačné (má schopnosť chrániť bunky pred oxidačným stresom pred voľnými radikálmi),
- protizápalové,
- antihyperglykémické (podpora regulácie hladiny cukru),
- antihypertenzné (podpora normálneho krvného tlaku),
- antimikrobiálne a antimutagénne
- Autori zdôrazňujú, že práve vysoký obsah vitamínu C v Camu Camu pomáha podporovať príjem železa z rastlinných zdrojov (tzv. nehemové železo), čo robí Camu-Camu zaujímavým doplnkom stravy pri prevencii anémie.
Okrem mimoriadne vysokého obsahu C vitamínu, polyfenolov a karotenoidov obsahuje Camu-Camu aj aminokyseliny, ktoré tvoria dôležitú súčasť jeho nutričného profilu.
- Esenciálne: leucín, valín, izoleucín, fenylalanín, lyzín, treonín
- Semi-esenciálne: histidín, arginín
- Ne-esenciálne: alanín, kyselina asparágová, kyselina glutámová, prolín, serín, glycín
Aj keď obsah bielkovín v plodoch nie je vysoký (cca 0,8–1,5 g/100 g čerstvého ovocia), zastúpenie aminokyselín – najmä kyseliny glutámovej a asparágovej – je významné a prispieva k antioxidačnému a metabolickému pôsobeniu rastliny.
Camu-Camu je teda veľmi bohatý na aminokyseliny a flavonoidy a to značne spomaľuje procesy starnutia buniek všetkých orgánov.
Zdroje:
- Fracassetti, D. et al. (2013). Phenolic content, antioxidant activity and vitamin C levels of Camu-Camu. Food Chemistry.
Zdroj: pubmed
- Pinedo, T. et al. (2022). Camu-Camu: A superfruit with health-promoting properties. Nutrients.
Zdroj: pmc.ncbi.nlm.nih.gov
Synergia C vitamínu a flavonoidov
Camu-Camu je jedinečné tým, že jeho vysoký obsah kyseliny askorbovej je prirodzene podporený aj ďalšími látkami, ktoré zvyšujú jeho účinnosť. Plody obsahujú flavonoidy – najmä rutín, kvercetín, ellagovú kyselinu a antokyány.
Tieto zlúčeniny pôsobia synergicky:
- stabilizujú C vitamín a chránia ho pred oxidáciou,
- predlžujú jeho účinok v organizme,
- sú to látky značne uľahčujúce absorpciu vitamínu C a prispievajú k lepšej vstrebateľnosti a využitiu C vitamínu v bunkách.
Nutričné hodnoty Camu Camu na 100 g prášku
- Kalórie: 400 kcal
- Tuky: 0 g
- Sacharidy: 80 g (z toho vláknina 40 g)
- Bielkoviny: 0 g
- Vitamín C: 2400mg (2667 % ODD)
- Draslík: 800mg (17 % ODD)
- Horčík: 250mg (59 % RHP)
- Zinok: 7,2mg (65 % RHP)
- Meď: 4mg (444 % RHP)
- Mangán: 42mg (1826 % RHP)
Povolené zdravotné tvrdenia (len EFSA)
C vitamín má komisiou európskeho parlamentu a rady ES povolené množstvo zdravotných benefitov
- prispieva k udržaniu normálnej funkcie imunitného systému, podporuje imunitný systém
- prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy
- prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom
- prispieva k normálnej tvorbe kolagénu pre správnu funkciu ciev, kostí, chrupaviek, pokožky, zubov a ďasien
- zvyšuje vstrebávanie železa
(zdroj: EU Register of Nutrition and Health Claims – EFSA)
Zloženie Camu Camu v kapsulách
100 % prášok z ovocia – organický prášok z lyofilizovanej dužiny vložený do kapsúl
Prášok Camu Camu - odporúčané dávkovanie a príprava
- 2x2 kapsule denne, zapiť vodou alebo džúsom
Vhodné kombinácie
Camu Camu sa výborne kombinuje s ďalšími potravinami super výživy, ako je Acaí berry alebo Lucuma.
Upozornenia
Nie je určené používať ako náhrada pestrej a vyváženej stravy. Nadmerná konzumácia môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Uchovávaj mimo dosahu detí.
Balenie, pôvod a skladovanie
- Objem: 100 kapsúl
- Krajina pôvodu: Peru
- Skladovanie: Uchovávaj na suchom a tmavom mieste pri teplote do 25 °C.
Výrobca a distribútor
- Výrobca: Blue Bloom s.r.o., Praha, ČR
- Distribútor pre SR: Amazonské zdravie s.r.o., Lužianky