Samardala - bulharský medový cesnak
bylinné korenie
Zloženie: Samardala - Bulharský medový cesnak (Nectaroscordum siculum bulgaricum-folium), soľ
Samardala, alebo tiež Bulharský medový cesnak je tradičná bulharská bylina, o ktorej väčšina ľudí vie, že sa používa na výrobu tzv. farebnej soli. Táto bylinná soľ s rovnomenným názvom ako samotná bylina je typické bulharské korenie, ktoré sa skladá zo sušených listov bulharského medového cesnaku a soli. Medový cesnak patrí do rodiny allium a je endemický na Balkánskom polostrove. Z tejto silne aromatickej byliny sa rozomletím jej listov s kuchynskou soľou stáva povestné a typické bulharské korenie.
Toto korenie má nielen takmer návykovú chuť, ale je veľmi zdravé, vďaka účinkom bulharského medového cesnaku, ktoré je možné prirovnať k nášmu medvediemu cesnaku.
Samardala je najbežnejšia na Balkáne. Jej druh v prírode nie je tak dobre známy. Má trojposchodovú stopku, z ktorej na jar vyrastajú krásne malé zvončeky.
Chuť zdravej a voňavej samardaly je silná, horká a korenistá, zvlášť keď je rastlina svieža a viac pripomína chren. Je málo známou skutočnosťou, že rastlina je zaradená na zoznam užitočných rastlín podľa zákona o liečivých rastlinách. Má to veľmi dobrý dôvod.
Aromatická rastlina obsahuje špecifický éterický olej, steroly, triesloviny a flavonoidy, ktoré v kombinácii majú silný protizápalový účinok. S imunitným systémom robia zázraky a stimulujú ho k plnej rýchlosti.
V Bulharsku na základe vedeckých výskumov vedci vykonáva množstvo štúdií účinkov samardaly z dôvodov prevencie onkologických ochorení.
V Bulharsku sa samardala vyskytuje vo voľnej prírode hlavne vo východnej časti balkánskych hôr, v oblastiach Sliven, Stara Zagora a Strandzha.
V severozápadnej časti krajiny je považovaná za druh divokej cibule, čo je spôsobené jej miestnym názvom - psie cibule. V južnom a juhozápadnom Bulharsku je známa ako strihač. Ako korenie sa samardala konzumuje sušená a jemne mletá, zmiešaná so soľou a aj v tejto obľúbenej kombinácii vám ju ponúkame.
Použitie: Samardala sa používa na úpravu teplých i studených jedál a pokrmov. Pri príprave teplých jedál je vhodné samardalu použiť až pri konečnej úprave pokrmu. Pri varení či pečení by medový cesnak dostal horkú chuť a stratil by niečo zo svojich vhodných účinkov. (O zdravotných účinkoch nemôžeme z dôvodov európskej legislatívy nič uviesť)
Samardalu môžeme použiť na sendviče s maslom, sendviče s mletým mäsom, pizzu, varené vajcia, puding, krevety, zemiaky, zeleninu, prílohy a samozrejme na čokoľvek iné podľa vlastnej chuti!
Krajina pôvodu : Bulharsko
Vyrobené v ČR
Výrobca: Blue Bloom s.r.o., Rybná 716/24, 110 00 Praha 1
Originalitu ponúkaných výrobkov si môžete overiť na stránkach našeho dodávateľa kliknutím sem.
Distribútor pre SR: Amazonské zdravie s.r.o., Venušina 3, 951 41 Lužianky