Maca (Lepidium Meyenii)

Magická práca s Macou - cez energiu silového miesta i silu zvukových vĺn je možné ošetriť macu pripravenú na cestu do Európy - aby sa neskazila a nestratila svoje mocné účinky kôli vplyvu baktérií, húb a plesní. Takto je možné dokonca jej liečebné a revitalizačné účinky ešte zosilniť.

Odborná literatúra uvádza:

Maca: je celoročná rastlina z čeľade kapustovitých pestovaná vysoko v Andách vo výškach 3.500 - 4.500 m.n.m. Je to jedna z najprispôsobivejších pestovaných rastlín na chladnú klímu. Vďaka nízkemu vzrastu a chumáčovitému vzhľadu je ľahko prehliadnuteľná na farmárskych poliach. Užívanou časťou je koreňová buľva hruškovitého tvaru, do priemeru 8 cm, bledo bieložltého až červenkastopurpurového zabarvenia. Domorodí indiáni používali maku pravidelne už pred príchodom Inkov pre jej nutričné a liečivé účinky. Maca je hlavnou súčasťou tunajšej stravy, pre svoju vysokú výživovú hodnotu. Je bohatá na cukry, proteíny, škroby a esenciálne minerály, špeciálne jód a železo. Maka bola po mnoho storočí používaná k zvýšeniu plodnosti u ľudí aj zvířat. V peruánskej bylinnej medicíne je maca používaná aj ako imunostimulant, pri anémii, tuberkulóze, menštruačných nepravidelnostiach, symptómoch menopauzy, rakovine žalúdka, neplodnosti a ostatných reprodukčných alebo sexuálnych poruchách, tiež pre zlepšenie pamäte.